EĞİTİMİN AMACI
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde beton santrali işleri kurs programını bitiren bireyin,
1.Kaya mekaniği işlerinde çalışanların karşı karşıya kaldığı riskler hakkında genel bilgileri kazanacaktır.
2. Kaya mekaniği işlerinde kullanılan karot alma cihazı, karot ve taş kesme cihazı, karot başı düzeltme cihazı, taş kırma cihazı, taş öğütme cihazı, basınç presi cihazı, hidrolik basınç cihazı, nokta yük dayanım cihazı, doğrudan kesme kutusu cihazı, darbeli aşındırma cihazı, yüzeysel aşındırma cihazı, basınç üniteleri, doğrusal deformasyon ölçer, vakum pompası, parafin eritme cihazı, elek sarsma cihazı, su banyosu cihazı, etüv, terazi, kumpas, kronometre, termometre, hidrogram vb. cihazlar hakkında bilgileri (kullanım, bakımlarını vb.) ve bu cihazları risklerini bilecektir.
3. Kaya Mekaniği İşlerinde, deney numunelerini hazırlama esnasında kullanılan muhtelif kesici ve parçalayıcı aletlerin kullanımı sırasında oluşabilecek riskleri bilecektir.
4. Kaya Mekaniği İşlerinde deney numunelerini hazırlama esnasında ve deney yapılırken kayaç parçalarının sıçrama ve çarpmasına karşı oluşabilecek riskleri ve alınacak tedbirleri bilecektir.
5. Basınç deneyleri ve nokta yük dayanımı deneyleri yapılırken dikkat edilmesi gereken hususları tekniğine ve iş güvenliği kurallarına uygun olarak yapacaktır.
6. Kaya Mekaniği İşlerinde deney yapılması esnasında kullanılan kimyasal malzemelerin (epoksi, Na2SO4 vb.) kullanımı, depolanması, saklanması ve bu durumlarda karşılaşılan riskleri bilecektir.
7. Nükleer kaynaklı cihazlarla çalışırken karşılaşılan riskleri bilecektir.
8. Elektrikli makinaların kullanımı, bakımı, temizliği ile ilgili riskleri bilecektir.
EĞİTİME GİRİŞ KOŞULLARI
1. Okuryazar olmak,
2. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak
3. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir raporuna sahip olmak.