EĞİTİM AMACI

Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli İşlerde İlaç Üretimi kurs programını bitiren bireyin,

1. Kimya teknolojisi ve bu alanda çalışanların karşı karşıya kaldığı riskler hakkında genel bilgileri kazanacaktır

2.Laboratuvarda kullanılan temel cihazların (pH, Elektriksel iletkenlik, etüv, otoklav, yakma ünitesi, su banyosu, ısıtıcı tabla, manyetik karıştırıcı, terazi, mikropipet, çeker ocak vb.) kullanımı hakkında bilgi sahibi olacak ve bunların risklerini bilecektir.

3. Cam malzemelerin (pipet, büret, mezür, beher, balon joje, erlen, desikatör vb.) kullanımı, bakımı ve olası riskleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.

4. Laboratuvarda kullanılan tehlikeli kimyasal maddelerle (hidroklorik asit, sülfürik asit, fosforik asit, nitrik asit amonyak, aseton, etanol, metanol, amonyum sülfat, hekzan, heptan, kloroform, vb.) çalışmanın risklerini ve buna karşı alması gereken önlemleri (çeker ocakta çalışma; eldiven, maske, gözlük kullanma vb.), bu maddeleri uygun koşullarda, güvenli şekilde saklamasını bilecektir.

5. Laboratuvarda basınçlı tüplerin (oksijen, argon, metan, helyum, azot, kuru hava tüpleri) kullanımı, tehlikeleri, taşınması ve depolanması hakkında bilgi sahibi olacaktır.

6. Laboratuvarda yangın güvenliği kapsamında kullanılan yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler ve yangın söndürme aletleri ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olacaktır.

7. Laboratuvarda çalışırken kendi ve diğer çalışanların sağlığını riske atmamak için laboratuvar güvenliği ve hijyeni açısından dikkat etmesi gereken hususları tekniğine ve iş güvenliği kurallarına uygun olarak yapacaktır.

8. Laboratuvara gelen numunelerin kontrol ve kabulünü yapacaktır

9. Elektrikli makinaların kullanımı, bakımı, temizliği ile ilgili riskleri bilecektir

EĞİTİME GİRİŞ KOŞULLARI

1. Okuryazar olmak,

2. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.

3. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir raporuna sahip olmak.